2008. szeptember 12., péntek

Megérkezett Ike

Az idei szezon második hurrikánja ér partot hamarosan órákban a Mexikói Öbölben. A "szomszédos" New Orleans-ot fenyegető, de szerencsére nagyobb pusztítást nem okozó Gustav után Ikel nem Louisiana-t, hanem Texas-t vette célba. A partmenti Galveston állítólag teljesesen víz alatt lesz az éjszaka, de még Houston belvárosa is komoly károkat fog szenvedni.



Dóri és Dávid úgy döntöttek nem evakuálják magukat a kitelepülő 1,5 millió emberrel, mivel ők nem a közvetlenül veszélyeztetett területen laknak, hanem kicsit arrébb, ráadásul a 16. emeleten, ahova csak nem ér fel a víz. :) Remélem gond nélkül átvészelik az eseményeket, bár a tudósítások szerint az áram szinte biztosan el fog menni az egész környéken.

Az ötszintű skálán a hurrikán jelenleg a 2-3 fokozat között található, ami körülbelül 170 km/órás szélsebességet jelent. Izgalmas lehet átélni, de azért nem bánom, hogy 300 mérföldre vagyok onnan... :) Ike most északnyugat felé tart, majd partraérés után északra fordul és felénk veszi az irányt. Szombat estére várható, hogy ideér, de itt már nem hurrikánként, hanem csak trópusi viharként lesz szerencsénk hozzá. Ez maximum 100 km/órás szélszebességet jelent. A hurrikán által okozott kár előzetes becslések szerint 10 milliárd dollár(!) körül lesz.

A CNN honlapján egész jól lehet követni az eseményeket. Itt pl. egy térképet találtok, amin rajta van az előrejelzett útvonal, itt pedig webkamerákon nézhettek szét Houston-ban és környékén.

Múlt hét végén voltunk Chicago-ban, készül róla a bejegyzés. Addig is jó hurrikán-figyelést!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szevasz SZabi, megvagy meg? :)

Szabi írta...

Szia Atom!

Megvagyok, bár a szombati pálinkázás Andráséknál megviselt kicsit. :)

Ha a viharra gondolsz, akkor az nem volt veszélyes, itt már csak szakadt az eső és fújt a szél. Szerencsére vasárnap már szépen sütött a nap, mintha mi sem történt volna...