2008. július 23., szerda

Zsuzsi biztos örül

...hogy nem költöttem el 1000+ dollárt egy cserélhető objektíves profi fényképezőgépre, hanem kis nézelődés után, Tamás bátyó tanácsára a Panasonic Lumix TZ4S modell mellett döntöttem. :) Hatalmas szerencsémre több helyen pont akciós a modell, így a korábban kinézett $300 helyett - amit kicsit sokalltam érte - $230-ért tudtam megvenni. Hogy a készlet teljes legyen, vettem egy pótaksit $23-ért, egy 5 év garanciás Samsonite táskát $5(!)-ért, és egy 4GB-os memóriakártyát $25-ért, az egész cucc adókkal együtt így 310 dollárba került. A gép főbb tulajdonságai: 8,1 Megapixel, Leica lencsék, 10x optikai(!) zoom, optikai képstabilizáció, 848x480/30fps videófelvétel. Egész jó kis gép egy magamfajta turistának. :)

Már kezdek hozzászokni, hogy néha nagyon olcsón lehet itt kifogni dolgokat. Vasalót $7-ért vettem, egy GAP vászonnadrágot $17-ért, de egy jó galléros pólót is meg lehet kapni $15-20 között. Az amerikaiak vásárolnak is rendesen, a boltok mindig tele vannak emberekkel...
Hihetetlen ennek az országnak a gazdasági potenciálja. Körülbelül 140,000 katonája harcol Irakban teljes hadfelszereléssel, becslések alapján eddig körülbelül átlagosan évi 100 milliárd dollárt költ a háborúra, és ebből az emberek itt semmit nem éreznek, élik a kényelmes életüket és nézik a hírekben hogyan folynak a harcok.


Bekapcsoltam a TV-t, épp a Deadliest Catch megy a Discovery-n, amiről eszembe jutottak a Stefánia úton sörözős, rákhalászat-nézős esték. :) Bandi, Ákos, ha majd ez a széria is Magyarországra ér, meglátjátok, vajon sikerül-e a minden eddiginél halálosabb vizeken felűlmúlni a korábbi évek fogásait! :))
Egy másik sorozatot is szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, hasonlóan épületes, mint az előző. Ebben az alaszkai, jégen autózó kamionosok életét kisérheti figyelemmel az adrenalinra vágyó TV-néző. Természetesen a jég bármikor beszakadhat a kamionosok alatt, akik a legkisebb hibért is az életükkel fizethetnek, eltévedhetnek az örök jég birodalmában, illetve halálra fagyhatnak, ha valamilyen műszaki hiba folytán leáll a kamionjuk! :)
Hihetetlen, itt amerikában miből nem tudnak pénzt csinálni...

Ma tankolni is voltam. Ha a mérési hibáktól eltekintek (pl. az előző tulaj, nem töltötte pont tele a tankot, sokszor álltam járó motorral térképet nézni, telefonálni, stb.), akkor a fogyasztás ~17 mérföld/gallonra jön ki (itt így mérik), ami körülbelül 14l/100km-t jelent. Lehet, hogy nem kéne ennyire sportosan vezetnem, bár nem hiszem, hogy egy 1400 kg-os, 2.4L-es, automata váltós autótól folyamatosan menő légkondival városban sokkal jobbat lehet elvárni. :) Az amerikaiak folyamatosan panaszkodnak, hogy $4-ba kerül egy gallon benzin (jelenlegi árfolyamon kb. 160-170 Ft/l), közben pedig tele vannak az utak pl. ilyen, ilyen és ilyen óriásokkal, sokszor tényleg olyan hatalmas kerekekkel, hogy a küszöb mellmagasságban van. (Érdemes a képeken megnézni az autók méretét a sofőrökhöz képest.) Természetesen ezekben az autókban az esetek több mint 90%-ában egyedül utaznak, a csomagtérben pedig semmi nincs... Az amerikai gyártmányokban már egy VW Bora méretű autóba is minimum hat-, de inkább nyolchengeres motort raknak, így most már az amerikaiak sem veszik őket. Nem csoda, hogy a GM részvényeinek árfolyama 1954-óta nem volt ilyen alacsony, a cég tavaly pl. csak a harmadik negyedévet 1,6 milliárd dolláros veszteséggel zárta. Persze kizártnak tartom, hogy a kormány hagyja bedőlni az USA egyik legnagyobb cégét. Talán még fog egy kicsit lemenni az árfolyam, azután mindenki jól vásároljon be GM részvényekből! ;) (Ennek ráadásul a mostani HUF/USD árfolyam is kifejezetten kedvez...)

6 megjegyzés:

bandi írta...

Szabesz! A hétvégén a Deadliest catch felvételek kulisszái mögé pillanthattunk be egy exrta rész által, és azt kell mondanom az operatőrök folyamatos életveszélyben voltak. Végigizgultuk az egész részt, már várom a következő szériát! El ne áruld, hogy milyen az idei fogás! :)
Megnéztem az Ice Road Truckers trailereket is, hát ez Awesome!

T. írta...

Majd ha beszélsz helyiekkel, meglátod, mennyit panaszkodnak,hogy nem megy jól a gazdaságnak... (Mi lehetett itt 2003 előtt???) Különben tényleg igaz, hogy elképesztő sebességgel szakad szét a társadalom, és egy nagyon masszív és meglehetősen szegény réteg kezd kialakulni. A szociális rnedszer pedig nem túl fejlett, hogy ezt kezelni tudja.

Szabi írta...

Bandi, ma az Early Dawn kormányosa elaludt éjjel a kormány mellett. Hajszálon múlt, hogy nem történt baj... :)

Tomi, pont most hallgattam a rádióban, hogy a kevésbé frekventált vidéki részeken (pl. Alabama déli részén) van ahol 30%-os a munkanélküliség, az emberek többsége itt bruttó $7-os minimálbérért dolgozik. Ez még napi 10 órával számolva is heti bruttó $350. Ez összehasonlíthatlan egy átlag mérnök évi $60-120k-s fizetésével. (Még ugye mi, ösztöndíjasok is kapunk a minimálbér mellé egy "nagyobb" összeget, hogy student budget-en éljünk.) Ezek az emberek nem valószínűleg nem tudják kifizetni az egyetemet/főiskolát a gyerekeiknek, így elég determinált a sorsuk...

Julcsi és Jancsi írta...

Nekem is egy Panasonic gepem van mar lassan tobb mint 1 eve, es eddig teljesen bevalt (DMC-TZ1), a 10x-es optikai zoom nagyon hasznos tud lenni. Es meg a Bonobo majmok sardobalasat is tuleltem vele :))

Szabi írta...

Igen, a 10x-es zoom szerintem is az egyik legfontosabb érv a gép mellett. Én azért inkább vigyázok a gépre, nem biztos hogy mindenre kiterjed a garancia. :)

Unknown írta...

Hello Mester!

Jó vétel volt, nem fogod megbánni ;)
Üdv itthonról!